„Znajdź grupę ludzi, którzy rzucają ci wyzwanie i inspirują, spędzaj z nimi dużo czasu, a to zmieni twoje życie”. – Amy Poehler

PATRON HONOROWY

Krzysztof „PUWAL” Puwalskitwórca i pierwszy dowódca Grupy Przewodników Psów Bojowych w GROM. Autor książek „Anatomia Wojownika” oraz „Operator 594”. 22 lata służby w siłach specjalnych,w tym 12 lat w JW GROM. Dowódca sekcji bojowej w I Pułku Specjalnym Komandosów, operator zespołu bojowego JW GROM. Instruktor technik antyterrorystycznych, spadochroniarstwa, strzelectwa, wspinaczki, samoobrony, specjalista w zakresie komunikacji perswazyjnej. Doświadczony ekspert
 z zakresu przywództwa oraz motywowania zespołów. Trener biznesu, mentor, akredytowany
i dyplomowany coach. Wykładowca akademicki. Kilkukrotny uczestnik misji w Iraku i Afganistanie.

Honorowy Ambasador Fundacji Komandosi Życia.

Filip Gęstwicki – członek Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej OSP Klebark Wielki od 10 lat. W tym czasie pełnił role nawigatora, planisty, przewodnika dwóch psów ratowniczych. Aktualnie, w trakcie szkolenia na operatora drona. Filip, jest również ratownikiem KPP. Stara się angażować w działalność Grupy. Nie tylko tę związaną stricte z psami ratowniczymi. To zaangażowanie zaowocowało pięcioma odnalezieniami, w których brał bezpośredni udział. Może się również pochwalić pozyskaniem znacznych środków na realizację projektów, w ramach których Grupa została doposażona między innymi w specjalistycznego drona do poszukiwania osób zaginionych. W projekcie Czworonożni Komandosi, pełni rolę koordynatora.

st.post. Aleksandra Jurkowska – Komenda miejska policji w Olsztynie, wraz z dwoma psimi funkcjonariuszami Lego i Borysem. Są to psy patrolowo-tropiące, Borys już na zasłużonej emeryturze. Psy tej kategorii wspomagają służbę patrolową, dbają o bezpieczeństwo w trakcie imprez masowych jak i również pomagają przy tropieniach śladów ludzkich. Służbowo policjantka, prywatnie operator/pilot bezzałogowych statków powietrznych , ratownik KPP, sternik a co najważniejsze dobra dusza. Ola, wraz ze swoim psem całym sercem angażuje się w inicjatywy związane z edukowaniem najmłodszych w tematyce bezpieczeństwa, jest częstym gościem w przedszkolach i szkołach, a także domach dla dzieci.

Katarzyna Wodniak z Oshą reprezentująca OSP Gdańsk. Gdańska grupa ratowników z psami powstała jako jedna z pierwszych tego typu grup w Polsce. W ciągu ponad 25 lat działalności gdańskie psy uczestniczyły w setkach akcji terenowych i gruzowiskowych na terenie kraju oraz w misjach zagranicznych w Turcji czy Algierii.
Szeregi gdańskich ratowników reprezentować będzie: Natalia z Abby oraz Kasia z Oshą. Dziś, o Kasi!
Katarzyna Wodniak – przygodę z psim ratownictwem rozpoczęła prawie 20 lat temu. Przez ten czas zdobywała kolejne szczeble strażackiego wtajemniczenia (została ratownikiem wysokościowym i śmigłowcowym, planistą, instruktorem i egzaminatorem psów ratowniczych). Osha, jest trzecim psem ratowniczym Kasi – zastąpiła Tubę (już za Tęczowym Mostem) oraz Szajbę (obecnie na emeryturze). Oszka🐕‍🦺, to szalona i zawsze wesoła suczka owczarka belgijskiego. Skoczna, zwinna, zawsze gotowa do działania…

Kasia Szymańska oraz Momo & Karat – Cywilna Grupa Poszukiwawcza Tropiciele z Warszawy. CGP TROPICIELE działa w Warszawie i okolicach od 2015 roku, a od 2018 stanowi Stowarzyszenie. Zrzesza kilkanaście osób, które połączyła pasja do pracy z psami oraz chęć niesienia pomocy zaginionym i ich bliskim. CGPT, od kilku lat dysponuje psami z certyfikacją państwową, posiada także doświadczonych nawigatorów i członków po kursie kwalifikowanej pierwszej pomocy. Stanowią wsparcie dla służb państwowych podczas akcji poszukiwawczych. Grupa chętnie uczestniczy w wydarzeniach edukacyjnych i charytatywnych.

Marta Kołos – Thorin & Bilbo – Cywilna Grupa Poszukiwawcza Tropiciele.
Thorin – pies rasy Cairn Terrier. Emerytowany pies ratowniczy, posiadał certyfikację terenową PSP i uczestniczył w akcjach poszukiwawczych. Pracuje zarówno górnym jak i dolnym wiatrem (tropienie). Dwukrotnie wywalczył 1. miejsce w kategorii „tropienie” na Ogólnopolskich Zawodach Psów Ratowniczych.
Bilbo – jest młodym psem, który przygotowuje się do pracy ratowniczej i swoich pierwszych egzaminów Państwowej Straży Pożarnej. Szkoli się w terenie i na gruzach.
Marta, jest członkiem grupy od wielu lat. Jest nie tylko przewodnikiem psa, ale również nawigatorem dla innych zespołów. Ukończyła kursy m.in. z zakresu pierwszej pomocy, nawigacji, profilowania.
Thorin & Bilbo, chętnie prezentują swoje umiejętności węchowe, a także repertuar sztuczek na pokazach edukacyjnych i charytatywnych. Wspólnie z Martą podróżują i wyrabiają kondycję na wyprawach pieszych, rowerowych i kajakowych.

Mariusz Kuzmecki, Chili & Heksa
Dog Work 3D System – Profesjonalne Szkolenie Psów.
Trener, pozorant i założyciel DogWork 3D SYSTEM. Prowadzi wykłady oraz zajęcia praktyczne. Organizuje szkolenia.
Czlonek grupy poszukiwawczej OSP Justynow.
Pracuje z psami od ponad 17 lat w kierunku komunikacji pies-czlowiek, detekcji zapachow, psów do obrony sportowej oraz użytkowej. Niezwykle doświadczony, profesjonalista. Szkoli psy, przewodnikow psow oraz trenerów.
Chili – suczka ,,demo,, systemu pracy Mariusza z psami oraz pracujaca w wykrywaniu zapachow pirotechnicznych.
Heksa – sunia 3letnia w grupie ratowniczej – będzie pracować szukajac ludzi w terenie.

Kasia Lorenc-Żyjewska & Hunter – w Grupie Poszukiwawczo-Ratowniczej OSP Klebark Wielki, jest od półtora roku. Przewodnik Huntera – wilczaka czechosłowackiego, z którym przygotowuje się do egzaminów specjalności terenowej. To zamiłowanie do tej rasy zaprowadziło Kasię w szeregi strażaków OSP. Jest ratownikiem KPP. Zaangażowana nie tylko w działania poszukiwawczo-ratownicze, ale również bierze czynny udział w akcjach gaśniczych oraz wyjazdach do wypadków i innych miejscowych zagrożeń. W przyszłości – planuję zostać także operatorem drona.

Regina Zaworska-Kulczyk , Loco & Salvo – Regina, jest strażakiem-ratownikiem w OSP Gościeradz. W 2017 roku utworzyła Grupę Poszukiwawczo-Ratowniczą. Ponadto posiada kurs ratownictwa wysokościowego, KPP, uprawnienia dowódcy i kierowcy pojazdów uprzywilejowanych oraz jest przewodnikiem 2 psów ratowniczych.
W 2019 roku wraz z Loco, jako pierwszy zespół w województwie kujawsko-pomorskim, uzyskali certyfikację terenową PSP, a w 2023 dodatkowo zdali egzamin dogoterapeutyczny.
Loco – to mieszaniec. Obecnie 8-letni „szczeniak” z wiecznie wariackimi pomysłami, za to z ogromną miłością i empatią do ludzi.
Salvo – to blisko 4-letni border collie o bardzo wrażliwym serduszku i umyśle. Od 2023 certyfikowany pies -ratownik specjalności terenowej PSP, obecnie przygotowujący się do egzaminów gruzowiskowych. Z wielką czułością i delikatnością przytula się do chorej na SLA mamy swojej przewodniczki.

Wojtek Bukowski & Pako- Wojtek, jest strażakiem-ratownikiem, certyfikowanym pilotem statków bezzałogowych (dronów) oraz przewodnikiem psa ratowniczego w OSP Gościeradz.
Człowiek niezwykle zaangażowany i zdolny poświęcić się dla ochrony zdrowia i życia innych.
Wraz z Pako w marcu 2024 uzyskali uprawnienia PSP do poszukiwań osób zaginionych w terenach otwartych. Są niezwykle zgranym duetem pracoholików, który brał już udział w wielu spotkaniach z dziećmi w placówkach edukacyjnych oraz w piknikach charytatywnych na rzecz dziecięcej onkologii w Bydgoszczy. Pako, mimo niespożytej energii, wykazuje się w takich sytuacjach wielką cierpliwością i czułością.

Natalia Czapska & Abby
Natalia, jest członkiem OSP Gdańsk od 2015 roku. Rok później – rozpoczęła swoją przygodę jako przewodnik. Zafascynowana pracą psów ratowniczych.
Abby, suczka rasy Nova Scotia Duck Tolling Retriever, to prawdziwy wulkan energii! Jest wielką fanką zielonych zabawek i dzieci, zawsze znajdzie sobie partnera do zabawy.

Dorota Rokita Bagheera & Winnie – Cywilna Grupa Poszukiwawcza Tropiciele.
Dorota, odkąd pamięta była ogromną miłośniczką psów, natomiast bardzo mocno i świadomie związała się z kynologią w 2003 roku. Od tamtego czasu stale trenuje ze swoimi psami różne dyscypliny od posłuszeństwa, obrony sportowej i cywilnej po tropienie, agility i ratownictwo. W grupie CGP Tropiciele szkoli dwie suczki, jest nawigatorem i ratownikiem KPP.
Bagheera & Winnie to suczki rasy Cairn Terrier. Winnie – była początkowo psem tropiącym, ale dość szybko zmieniła tryb pracy na górny wiatr. Bagi – od samego początku była psem górno wiatrowym z dużą pasją do pracy węchowej. Bagira przygotowuje się do pracy ratowniczej i swoich pierwszych egzaminów Państwowej Straży Pożarnej. Dorota i Bagi – szkolą się w terenie i na gruzach.
Winnie i Bagheera nie tylko biorą udział w treningach ratowniczych, obie dziewczyny świetnie radzą sobie również na wystawach psów w Polsce i za granicami, a Bagusia jest również zawodniczą agility. Obie uwielbiają się popisywać swoimi ulubionymi sztuczkami.

Anna Płaczek  & KYUMEI
Ania, swoją przygodę z ratownictwem zaczęła ponad 30 lat temu w Młodzieżowej Drużynie Pożarniczej OSP KSRG Gościeradz. Od 15 lat – bierze aktywny udział w wyjazdach alarmowych tej jednostki. Psim ratownictwem zainteresowała się 6 lat temu, kiedy rozpoczęła treningi ze swoim poprzednim psem Megan. Od 2019 roku, jest również członkiem CGP Tropiciele. W obu grupach pełniła funkcje przewodnika psa i nawigatora.
Kyumei – to niespełna czteroletnia suczka rasy border collie, obecnie ma zdany egzamin terenowy PSP „0”, we wrześniu – podejście do egzaminu certyfikującego. Jest ogromnie przytulaśna, uwielbia mizianki i spać na kanapie. Poza ratownictwem ma za sobą również kilka startów w zawodach frisbee i obedience.

Krzysztof Jankowski & Zora
Krzysztof, swoją przygodę z ratownictwem rozpoczął prawie 10 lat temu. W tym czasie przeszedł szereg kursów i szkoleń specjalistycznych ukierunkowanych na ratownictwo poszukiwawcze.
Zora – suczka rasy labrador retriever, jest pierwszym psem Krzysztofa – wybranym świadomie do tego celu. W trakcie wspólnej drogi ratowniczej osiągnęli kilka cennych certyfikatów, takich jak terenowa specjalność ratownicza klasy 1 oraz gruzowiskowa specjalność ratownicza klasy 0. W czasie wolnym uwielbiają spędzać czas w lesie i nad wodą.

Ala & Mia
Ala – przewodnik dwóch psów ratowniczych w tym Mii. Pracę w Państwowej Straży Pożarnej łączy z pasją pracy z psami i misją ratowania ludzi. Prywatnie interesuje się szeroko pojętą kynologią.
Mia – owczarek belgijski groenendael – jest psem ratowniczym z certyfikatem PSP. Jej drugim imieniem jest żywioł. Bardzo szybko i precyzyjnie działa w terenie. Doskonale współpracuje z przewodnikiem, dla niego wykona każde zadanie. Otwarta na nowe wyzwania. Po pracy okupuje kanapę.

Ania&Hush
Hush jest owczarkiem australijskim. W trakcie swojej nauki zdał już egzamin klasy „0” w specjalizacji terenowej, a obecnie przygotowuje się ze swoim przewodnikiem do „jedynki”. Poza treningami Hush, bawi się w nosework i zdarza mu się zaganiać owieczki jak na prawdziwego pasterza przystało:). Ania, jest członkiem GPR od kilku lat. Oprócz bycia przewodnikiem psa, zawodowo i hobbystycznie zajmuje się ratownictwem medycznym. Ten energiczny duet w czasie wolnym wraca do lasu, żeby pobiegać a czasem znaleźć jakiegoś grzybiarza

Krzysztof & Lajka
Cywilna Grupa Poszukiwawcza Tropiciele.
Krztsztof, ze względu na swój wiek nie zdążył ze swoim psem zrobić uprawnień państwowych pozwalających na udział w akcjach poszukiwawczych, ale działa w ramach grupy i wielokrotnie wspólnie z przewodnikami psów bierze udział w akcjach poszukiwawczych.
Laila – to pies wzięty ze schroniska – miała wtedy 4 miesiące. Duet pracuje w ramach CGP Tropiciele, biorąc udział w treningach i przygotowuje się do międzynarodowego testu umiejętności IRO. Jednocześnie wzajemne relacje przewodnik-pies podnoszą na wyższy poziom poświęcając dużo czasu na ćwiczenia posłuszeństwa w rozproszeniach i w zmiennych warunkach zewnętrznych.

Vito & Jogurt
OSP GRS Łódź – Jędrzejów.
Młodzieńcy w trakcie szkolenia do pracy poszukiwawczej.

Łukasz & Frodo

Łukasz, jest członkiem CGP Tropiciele i przewodnikiem owczarka belgijskiego – Froda. Frodo – ćwiczy poszukiwanie ludzi w terenie, jest w grupie prekursorem oznaczania przez oszczekiwanie przewodnika. Pracuje jako partner przewodnika, potrafi mieć własną koncepcję wykonania zadania.

Darek & Alex
Grupa Poszukiwawczo-Ratownicza OSP Klebark Wielki.
Alex – owczarek belgijski groenendael – jest psem ratowniczym z certyfikatem PSP zdobytym z dwoma przewodnikami.Swoją karierę sportową – agility, flyball porzucił dla ratowania zaginionych ludzi. Doskonale się w tym sprawdza. Bardzo lubi pracę i nowe wyzwania, współpracę z dziećmi. Uczestniczył w wielu akcjach ratowniczych. Prywatnie przepada za głaskaniem, przytulaniem i zabawą. Darek – przewodnik wykorzystujący w ratownictwie doświadczenia służby wojskowej i w Straży Granicznej. Utrzymuje doskonałą więź ze swoim psem. Prywatnie interesuje się żeglarstwem, fotografią.